Tao

Gør det selv

Gør-det-selv for alle (fra 0-100 år – som der står på brætspil).

Gør-det-selv “.. er en måde at bygge, modificere eller reparere ting uden direkte hjælp fra eksperter eller professionelle.” (Wikipedia Eksternt link)

Hvad enten du er sund og rask og ønsker at blive ved med det eller du er syg og ønsker at blive rask, er der masser du kan gøre selv for at få det bedre.

Du kan naturligvis få lavet en diagnose og modtage behandling. Men det er altid godt at gøre så meget som muligt selv.

Faktisk kan du – til forskel fra byg-det-selv – selv gøre det meget bedre end en professionel. Måske har du behov for lidt viden og nogle enkle redskaber, men i sidste ende er du den, der kan gøre mest for dig selv.

Når jeg behandler, giver jeg altid et par enkle råd med på vejen, som du selv kan inddrage og får gavn af i din hverdag.

I forandring

Spiral, cirkulær, logoritmisk

Spiral, cirkulær, logoritmisk

Intet er statisk - eller kronisk for den sags skyld. Alting er dynamisk og i forandring. Det er fx muligt at være begrænset af en dårlig ryg i 20-erne, men at få rettet denne op og opleve en bedre og stærkere ryg i trediverne.

Helbredelsestrappen

Helbredelsestrappen

Helbredelsestrappen

Du kan vurdere din sygdom, og hvad du har behov for i forhold til nedenstående trin, som er inspireret af Helbredelsestrappen af Susan Weed. En helbredelsesvej, som du kan tage for at nære og støtte din krop bedst muligt i rejsen mod helbredelse og et sundere liv. Og det er uanset om det er en stor eller mindre lidelse, du arbejder med.

Har du god tid, og hvis din lidelse ikke er alvorlig, kan du starte kronologisk. Har du travlt, eller hvis din lidelse er alvorlig, kan du hoppe hen til det relevante trin. Vær dog bevidst om at trin fire, fem og seks er hurtigtvirkende, men kan have skadelige bivirkninger.

Helbredelsestrappens seks trin:
  1. Afklaring - Her gør du absolut ingenting. Du skal være afventende, sørge for at få ro og hvile – og sove igennem. Simpelthen trække stikket ud (fra så vidt muligt alt).
  2. Erfaring - Det er her, at du indsamler erfaringer, læser bøger (fx denne her), researcher, finder støttegrupper, bliver opmærksom på dine drømme og ikke mindst er med til at skabe en god og nærende historie om dit forløb.
  3. Livsstil - Ud over kost, så handler det også om blid bevægelse. Her har vi blid qi gong, taiji og yoga og den slags motionsformer som støtter og nærer. Man kan sige om dette trin, at det er her "vi skaber os selv med hvert valg vi træffer".
  4. Alternativ behandling - Her har vi alternative behandlingsformer som fx akupunktur, urtemedicin, osteopati, fysioterapi, kiropraktik, zoneterapi, massage m.fl. Alle forholdsvise bløde former for behandlinger med god effekt, men dog med mulige bivirkninger.
  5. Konventionel behandling - Det er her, at den farmaceutiske medicin kommer i spil. Det gælder både den receptpligtige, og den du kan få i håndkøb. Det er også her, kunstige og såkaldte naturlige fremstillede kosttilskud befinder sig.
  6. Højteknologisk behandling - På dette trin finder vi operationer, MR- og CT-skanning, røntgen, indsprøjtninger, psykofarmaka og invasive diagnosticerings-metoder. Her er tale om effektive metoder, men nogle af metoderne har også høj risiko.